Ordu’da Randımanına Göre Fındık Fiyatı Ne Kadar? – Ordu Olay Gazetesi « Ordu Haber TV

20 Ekim 2024 - 16:12

Ordu’da Randımanına Göre Fındık Fiyatı Ne Kadar? – Ordu Olay Gazetesi

Ordu’da Randımanına Göre Fındık Fiyatı Ne Kadar? – Ordu Olay Gazetesi
Son Güncelleme :

20 Ekim 2024 - 5:26

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) geçtiğimiz sezon için Giresun kalite fındığın kilogramını 135 TL, levant kalite fındığın kilogramını ise 133 TL olarak açıklamıştı. Ancak Ordu’da fındık hasadının tamamlanmasının ardından piyasaya yoğun bir arz yaşandı ve fiyatlar hızla düşüş gösterdi. Üreticilerin endişe ile takip ettiği bu süreçte, kahverengi kokarca böceği tehdidi fındık ihracatçıları arasında talebi artırarak fiyatların bir süreliğine yükselmesine neden oldu. Ancak bu yükseliş uzun sürmedi ve ekim ayı başında fındık fiyatları yeniden düşüş trendine girdi. Özellikle Ordu’da fındık fiyatları 119 TL’den 105 TL’ye kadar geriledi, üreticiler ise bu durum karşısında büyük bir endişe yaşadı.

Ordu’da Fındık Fiyatları Dün Yeni Sezonun Rekorunu Kırdı

Fındık fiyatları ekim ayı başlarında hayal kırıklığı yaratırken, sonrasında yükselme eğilimi gösterdi. Düne kadar brüt olarak 118 TL’ye ulaşan fiyatlar, bugün itibarıyla serbest piyasada 119 TL’nin üzerine çıkarak sezonun rekorunu kırdı. Geçtiğimiz sezonda ise fındık fiyatları şubat, mart ayında randımanlı olarak 130 TL bandına çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü.

50 Randıman Gelen Yerde 30 Randıman Geldi

Bu yıl özellikle Ordu, kokarca böceğinden olumsuz etkilendi. Ordu’nun Fatsa ilçesinde zararlıdan dolayı çok kayıp yaşanırken çevre ilçelerde de tahribata neden oldu. Gelecek sene ise eğer böyle devam ederse kayıpların ciddi boyutlara ulaşacağı ön görülüyor. Öyle ki Fatsa’da geçen yıl 50 randıman gelen çoğu yerde bu sezon 30 randımana kadar düştü. Bu durum karşısında çoğu tüccar zarar gören fındığı almazken işçi alan üretici zarara uğradı. Açıklanan fiyatlarda yetersiz kalınca üreticinin fındıktan ümidinin kesilmesine vesile neden oldu.

Kokarca Ordu’nun Yüksek Rakımlı İlçelerinde
Kokarcanın sadece sahil bandında değil Kabadüz’ün yüksek rakımlı mahallesi Yokuşdibi’ne kadar ulaştığı bilgisi edinildi. Bu bela Türkiye’nin şu sıralar çoğu yerinde zarara yol açmış vaziyette ve çoğu mahsul için tehlike arz ediyor.

Mücadeleye Yüksek Rakımlı İlçelerden Başlanacak

Ordu’da yapılan toplantılarda kahverengi kokarca eylem planı oluşturulduğunu ve belli bazı kararlar alındığını belirten Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, “Bu plan doğrultusunda kahverengi kokarcaya karşı tüm kışlakların ilaçlanması hedefleniyor. Şu anda kahverengi kokarca hava sıcaklığının düşmesine bağlı olarak kışlaklara doğru çekiliyor. Yüksek ilçelerde hava sıcaklığı daha düşük olduğu için biz ilaçlamaya yüksek ilçelerden başlayacağız. Buralarda sıcaklıklar 17 dereceye kadar düştü hatta 14 dereceye kadar düşmesinin kahverengi kokarcanın kışlaklara çekilmesi açısından daha iyi olacağını değerlendiriyoruz.” dedi. Ordu’da güncel randımanına göre fındık fiyatları…

50 RANDIMAN BRÜT₺120,00

NET FİYATLAR

50 RANDIMAN₺115,200
51 RANDIMAN₺117,500
52 RANDIMAN₺119,800
53 RANDIMAN₺122,110
54 RANDIMAN₺124,410
55 RANDIMAN₺126,720
56 RANDIMAN₺129,020

ORDU OLAY/KAAN ÖZEL

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.