Ordu’da İz Bırakan Valiler – Ordu Olay Gazetesi « Ordu Haber TV

23 Ekim 2024 - 01:19

Ordu’da İz Bırakan Valiler – Ordu Olay Gazetesi

Ordu’da İz Bırakan Valiler – Ordu Olay Gazetesi
Son Güncelleme :

22 Ekim 2024 - 18:10

1969 YILINDA TÜRKİYE’DE VE ORDU’DA BÜYÜK ÖĞRETMEN BOYKOTLARI YAPILIYORDU.  

15 Aralık 1969 Pazartesi sabah 8’de başlayan öğretmen boykotu 19 Aralık 1969 Cuma akşamı saat 17’de sona ermişti… Ordu’da yapılan boykota çoğunlukla ilkokul öğretmenlerinin katıldığı görülmüştür. Ordu’da Kız enstitüsü öğretmenlerinin katılmadığı boykota, Ordu Lisesi öğretmenlerinin de ikinci gün iştirak ettikleri belirlenmiştir. Diğer ortaokulların ve ilkokulların öğretmenlerinin kimi yerde tamamen kimi yerde ise kısmen katıldıkları bildirilmiştir. Perşembe günü Ordu’daki tüm öğretmenler arasında sayım yapılmış, boykota katılımın % 73 olduğu tespit edilmiştir.

Ordu’da İz Bırakan Valiler

Ordu ilinde bazı öğrenci velileri tarafından boykot tepki ile karşılanmış ve bazı öğrenci velileri de Ordu Valisi Cemal Orhan Mirkelam’a telgraf çekerek durumu protesto etmişlerdir. Yine bazı müstafi ve emekli öğretmenler Valilik makamına dilekçe şeklinde telgraflarla müracaat ederek, okullarda fahri olarak öğretmenliğe hazır olduklarını bildirmişlerdir… Ordu’da boykotun planladığı günler içinde olaysız bir şekilde bitmesi de kamuoyunda oldukça memnuniyet yaratmıştır… Boykota katılan öğretmenler Vali Cemal Orhan Mirkelam ile Milli Eğitim Müdürlüğünün ve Adli makamların tutumundan sitayişle bahsederek “ Ordu’da 5 gün boyunca süren Öğretmen Boykotu bazı Vilayetlerdeki olayların tersine gayet medeni ölçüler içerisinde cereyan etmiştir. ” Boykot bittikten sonra direnişe katılan öğretmenlere Valilikçe birer yazı gönderilerek savunma yapmaları istenmiştir. Ayrıca Ordu Cumhuriyet Savcılığı da Boykotçuların başında bulunan 17 öğretmen hakkında soruşturma başlatmıştır.

Boykot bittikten birkaç gün sonra 23 Aralık 1969 tarihli Gürses Gazetesinin 6496 sayılı nüshasında “Ordu’da Boykota 1300 Öğretmen Katıldı” başlıklı bir haber yayınlanmıştır. Haberde öğretmen boykotuyla ilgili şunlar ifade edilmektedir. “ 15-19 Aralık tarihleri arasında yapılan boykota Ordu’dan 1300 öğretmen katılmıştır. Ordu’da bulunan toplam 2173 öğretmenden 1300’nün boykota katılmasıyla oran % 64,4 ü bulmaktadır. Öte yandan şehir merkezi içinde görev yapan 275 öğretmenden 200’ü boykota iştirak etmiştir. Böylece toplam oran % 73’ü bulmuştur.”

1970 YILINDA SAHNELENEN “ŞEREFİYE” OYUNUNU VALİ MİRKELAM TEBRİK VE TAKDİR ETMİŞTİ.

Ordu’da İz Bırakan Valiler

1970 yılının Ocak ayının başında soğuk bir kış günü Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosunun oyuncuları “Şerefiye” adlı oyunu sahneye koymuşlardı. Başar Sabuncu’nun 1966 yılında yazdığı “Şerefiye” adlı 2 bölümlük oyunu, 1967 yılında “Övgüye Değer Oyun Yazarı” ödülü almış toplumcu bir eserdi. Ordu Halk Merkezinin “Küçük Tiyatro” bölümünde OBKT sanatçıları tarafından sahnelenen “Şerefiye” adlı oyun oldukça olumlu eleştiriler almıştı. Toplum yaşantısının gerçekleri ve insan sevgisi üzerine kurulmuş olan “Şerefiye” adlı oyun, neşeyle atılan kahkahanın yanında seyircileri birden duygulandırarak hüzünlendirebilen bir tarzı yansıtıyordu. Güldürürken düşündürebilen ve toplumsal gerçekleri olduğu gibi sahneye taşıyan bu eseri profesyonelce aktaran Ordulu genç oyuncular piyes bitiminde seyirciler tarafından ayakta uzun uzun alkışlanmıştı.

15 Ocak 1970 tarihli Gürses Gazetesi manşetine “Şerefiye” adlı oyunu taşımıştı. Mezkûr gazetede yazılan başlığa göre oyunu büyük bir beğeniyle seyreden Vali ve Belediye Reisi OBKT’li oyunculara övgüler diziyordu. Şerefiye piyesinin oyuncularını makamında kabul eden Vali Cemal Orhan Mirkelam onlara tam destek vererek “Şerefiye, Ordu Tiyatrosunun Şerefi” oldu diyerek oyunda emeği geçen herkesi tebrik ve takdir ediyordu. Haber Gürses Gazetesinin ilk sayfasında özetle okurlara şöyle aktarılmıştı. 

“Şerefiye” piyesini başarıyla oynayan Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu sanatçılarını Valimiz Cemal Orhan Mirkelam, 13 Ocak Salı günü makamında kabul ederek tebriklerini bildiriyordu. Ordu Milli Eğitim müdürü Sabri Kılıç ve Halk Eğitim Müdürü Cavit Doğan ile birlikte saat 16,30’da sanatçıları kabul eden Vali Mirkelam “ Dün akşam fevkalade bir eseri bizlere sundunuz. Öylesine güzel temsil verdiniz ki, sizleri ben ve eşim samimi duygularımızla tebrik ederiz. Ordu’lular tiyatrolarıyla ne kadar övünseler haklıdırlar. Şuna emin olmalısınız ki; bu yıl Ordu’da seyrettiğimiz diğer tiyatrolar Ordu Tiyatrosunun yanında çok zayıf kaldılar. Ben Ordu Valisi olarak daima sizlerin yanındayım ve yardımcınızım. “Şerefiye” Ordu Tiyatrosunun şerefi oldu” demiş, sanatçılara iltifatlarda bulunmuştur. Vali Mirkelam’ın makamından çıkan sanatçıları, Millî Eğitim Müdürü Sabri Kılıç, bendi odasına davet ederek, tebriklerini bildirmiş, “Bir realitenin takdimi olan Şerefiye’yi öğrencilerinde izlemesi için okullara tavsiyede bulunacağım” demiş, sanatçılarla oyunun kritiğini yaparak “Çok başarılı idiniz. Oyun keskin çizgilerle hayatın bir yönüne ışık tutuyordu. Hepinizi tebrik eder, başarılarınızın devamını dilerim” demişti.

Öte yandan Ordu Belediye Başkanı Veysel Akgün de 13 Ocak Salı akşamı Turist Otelde sanatçılar şerefine bir ziyafet vermiştir. Ziyafette Belediye Daimi Encümen üyelerinden Kenan Odabaş. Murat Alan ve T. Ziya Doğan’da hazır bulunmuşlardır. Gecenin geç saatlerine kadar devam eden ziyafette Ordu Tiyatrosunun sorunları kadar, ele alınmıştır. Belediye Başkanı Veysel Akgün, “Ben daima sizin yanınızdayım. Ordu Tiyatrosunun yaşamasını arzuluyorum. Sizler fedakârlıkta bulunarak ordu Tiyatrosunu bugünkü seviyeye getirdiniz. Bu fedakâr çabalarınızın bir parça daha devam etmesini istiyorum. Çünkü zirveye çıkılmış, viraj dönülmek üzeredir. Bilhassa bayan arkadaşlardan ricam mücadeleyi bırakmamalarıdır. Yarın sağlam temelli Ordu Tiyatrosu sizlerin fedakârlıkları üzerinde kurulacaktır. Bizlerde sizin cesaret alarak, Belediye ile Balık pazarı arasında yaptırılacak olan iş hanına ait alt katına 200 kişilik bir tiyatro salonu yaptırmak kararındayız. Tiyatronun cemiyet hayatındaki rolünü biliyor ve inanıyorum ki bugün Türkiye’de İstanbul’dan sonra Ordu Belediyesinin bir tiyatrosu olması Ordu için gurur vericidir. Tiyatronun başarısı ile her zaman olduğu gibi Şerefiye’yi izledikten sonra daha da çok öğünüyoruz” demiştir.”

Hazırlayan: H. Naim Güney

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.