Uluslararası Kitap Fuarı’nda Ordu’dan Kitaplar ve Yazarlar Yer Aldı – Ordu Olay Gazetesi « Ordu Haber TV

23 Ekim 2024 - 13:20

Uluslararası Kitap Fuarı’nda Ordu’dan Kitaplar ve Yazarlar Yer Aldı – Ordu Olay Gazetesi

Uluslararası Kitap Fuarı’nda Ordu’dan Kitaplar ve Yazarlar Yer Aldı – Ordu Olay Gazetesi
Son Güncelleme :

23 Ekim 2024 - 5:49

Almanya’da yaşayan Öğretmen Mehmet Şaşmaz’ın, Türkiye Ulusal Standı’nın bir köşesinde açtığı, kendisinin de fuar boyunca bizzat başında bulunduğu sergide 100’ün üzerinde kitap yer aldı. Ordu’nun ve Ordu’ya özgü turistik, kültürel ve ekonomik değerlerin Almanya’da tanıtımı için çaba gösteren Şaşmaz, kısa bir süre önce Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından “Almanya Ordu İl Tanıtım ve Kültür Fahri Temsilcisi“ olarak atanmıştı. Şaşmaz, yıllardır hem kendi olanaklarıyla, hem de Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün desteğiyle biraraya getirdiği kitapları bu fuarda sergileyerek de Ordu’nun yurtdışındaki tanıtımına katkıda bulunuyor.
Ordu’yla ilgili birkaç tanıtım kitabı ve broşür hariç Almanca ve İngilizce ya da diğer dillerden kitap olmadığı için esas olarak Türkçe bilenlerin ziyaret ettiği sergi, Ordulu ya da Ordu’yla bir biçimde bağlantısı olan yayıncı, yazar ve ziyaretçilerin de tanışmalarına ve buluşmalarına fırsat sağlayan, dahası Ordu’nun Avrupa’daki tanıtımına, Avrupa’daki Orduluların yayın çalışmalarına ilişkin yeni projelere ve işbirliklerine ilham veren bir mekan oldu.

Uluslararası Kitap Fuarı’nda Ordu’dan Kitaplar ve Yazarlar Yer Aldı

Şimdiye kadar Almanya’da gerçekleştirilen birçok uluslararası fuar ve festivalde açılan Türkiye ulusal standlarda Ordu’nun tanıtımı özel çaba gösteren Şaşmaz, gelecek yılki Frankfurt Kitap Fuarı’na daha kapsamlı ve kültürel program içerikli bir “Ordu Kitap Sergisi“yle katılmaya hazırlanıyor.
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) tarafından da “Almanya Hessen Bölgesi Temsilcisi“ olarak atanan Şaşmaz‘ın kısa bir süre önce de görevine yeni başlayan Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosu Nagihan İlknur Akdevelioğlu’na ziyaretin ağırlıklı konusu da Ordu’nun Avrupa’daki tanıtımıydı. Başkonsolos Akdevelioğlu’na Ordu Valisi ve OTSO’nun davetlerini, başarı dileklerini ileten Şaşmaz, bir önceki Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer döneminde gerçekleştirilen ve Ordu ağırlıklı “Karadeniz Bölgesi Yöresel Mutfak Etkinliği” gibi çalışmaların hem Almanya’da, hem de Ordu’daki olumlu yankılarını, benzer etkinliklere ilişkin beklentileri aktardı. Ordu’nun bu doğrultudaki çalışmalara desteğinin süreceğini iletti.

Uluslararası Kitap Fuarı’nda Ordu’dan Kitaplar ve Yazarlar Yer Aldı

FUARDA TÜRKİYE DE TARTIŞILDI

Dünyanın en büyük yayıncılık buluşması olarak kabul edilen Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı sona erdi. Bu yıl 76’ncı kez gerçekleştirilen fuar, pandemi dönemi öncesindeki gibi olmasa da hem katılımcı, hem de fuar boyunca gerçekleştirilen etkinlikler açısından oldukça başarılı geçti. İtalya’nın “onur konuğu“ olarak katıldığı ve İtalya’daki aşırı sağcı hükümetin muhalif yazarlara resmi engellemeler nedeniyle tartışmalara neden olduğu fuara 100’e yakın ülkeden 4300 yayıncı ve bu alanda faaliyet gösteren kurum kendi standlarıyla katıldı. Fuarı ziyaret edenlerin sayısı da 230 bini aştı.

Yeni kitapların, yazarların buluştuğu, tanıtıldığı, yayıncılık alanındaki son gelişmelerin tanıtıldığı, bir yandan özgürlüğü, diğer yandan da yayıncılık sektörünün çok boyutlu sorunlarının, gelişmelerin ele alındığı fuara Türkiye’de de kapsamlı bir standla katıldı.

Uluslararası Kitap Fuarı’nda Ordu’dan Kitaplar ve Yazarlar Yer Aldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Ticaret Odası’nın organize ettiği 220 metrekarelik Türkiye Ulusal Standı’nda 20 yayınevi temsil edildi. Ayrıca kısa adı TEDA olan Türk Kültür, Sanat ve Edebiyat Eserlerinin Dışa Açılımını Destekleme Projesi kapsamında, Türkiye‘den yazarların çeşitli dillere çevrilip, basılan eserleri de sergilendi. Esmahan Akyon ve Erke Erke gibi yazarlar fuara bizzat katılarak, eserlerini tanıttılar.

Türkiye’den bağımsız olarak katılan kurumlar arasında matbaacılık şirketleri ağırlıktaydı. BirGün gazetesinin kendi standıyla ve yazarlarının imza etkinlikleriyle katıldığı fuarda Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğünün tartışıldığı etkinlikler de gerçekleştirildi.

Uluslararası Kitap Fuarı’nda Ordu’dan Kitaplar ve Yazarlar Yer Aldı

ORDU OLAY – FRANKFURT

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.