Ordu’da Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı – GÜNDEM « Ordu Haber TV

24 Ekim 2024 - 20:22

Ordu’da Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı – GÜNDEM

Ordu’da Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı – GÜNDEM
Son Güncelleme :

24 Ekim 2024 - 13:21

Ordu Arıcılar Birliği’nin ev sahipliğinde, Altınordu ilçesindeki Yeni Ordu Stadyumu’nda düzenlenen “Ordu Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı” açıldı. Fuara katılan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Türk arıcılığının bal üretimi ve arı sayısı açısından dünyada ikinci sırada olduğunu vurguladı.Şahin, bu tür organizasyonların arıcılık sektörünün gelişimi için kritik öneme sahip olduğunu belirterek, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin bu tür etkinliklere destek vermeye devam edeceğini ifade etti. Ayrıca, arıcılığın ülke ekonomisine olan katkısına dikkat çekti.Türkiye, Çam Balı Üretiminde Zirvede
Ziya Şahin, Türkiye’nin bal üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu ve özellikle çam balında dünya lideri olduklarını belirtti. “Dünyadaki çam balının yüzde 92’sini Türkiye üretiyor. Yaklaşık 40 yıldır Avrupa Birliği ülkelerine çam balı ihraç ediyoruz,” dedi. Türkiye’nin yıllık ortalama 15-20 bin ton çam balını dış pazarlara sattığını da sözlerine ekledi.
Petek Bal İhracatı Büyüyor
Şahin, Türkiye’nin petek bal ihracatında da önemli mesafeler kat ettiğini vurguladı. “Son yıllarda petek bal ihracatımız 6-7 bin ton seviyelerine ulaştı. Türkiye, bal cenneti ve biz ithalatçı değil, ihracatçı bir ülkeyiz,” diye konuştu.
Arıcılara Destek Şart
Bal ihracatının artırılması için arıcılara daha fazla destek verilmesi gerektiğini belirten Şahin, bu sayede ihracata uygun bal üretiminin artabileceğini ifade etti. Ayrıca tüketicilere güvenilir bal almaları yönünde uyarıda bulunarak, birliklerin ürettiği etiketli ve markalı balların güvenle tüketilebileceğini vurguladı. “Maalesef bazı yerlerde 50-100 liraya satılan balları görünce üzülüyoruz. Bunlar bal olamaz çünkü 1 kilogram balın maliyeti 261 liradır,” diyerek sahte ballara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.
Başkan Güler: “Balı Ordu Ekonomisine Kazandırmalıyız”
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, fuarın açılış programında yaptığı konuşmada, balın Ordu ekonomisine kazandırılması gerektiğini vurguladı. “Fındıkta birinci olduğumuz gibi balda da birinci veya ikinci sırada yer alıyoruz ancak balı mutlaka Ordu’ya getirip, Ordu ekonomisine kazandırmamız gerekiyor,” dedi. Başkan Güler, balın ambalaj ve paketleme boyutuna da önem verilmesi gerektiğini belirterek, katma değeri yüksek ürünler üzerine yoğunlaşılması gerektiğini ifade etti.
Fuar, 28 firma ile birlikte 27 Ekim Pazar günü sona erecek. Açılışta katılımcılar, arıcılık sektörü hakkında bilgi edinme fırsatı buldular.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.