Ordu’nun Toplumsal Tarihçesi – Ordu Olay Gazetesi « Ordu Haber TV

14 Kasım 2024 - 19:13

Ordu’nun Toplumsal Tarihçesi – Ordu Olay Gazetesi

Ordu’nun Toplumsal Tarihçesi – Ordu Olay Gazetesi
Son Güncelleme :

12 Kasım 2024 - 17:58

1971-2006 YILLARI ARASINDA

ORDU’NUN TOPLUMSAL TARİHÇESİ

O yıllarda Türkiye’de birçok Üniversite’de öğrenciler çeşitli sorunlarını anlatmak amaçlı siyasi boykotlar yaparak eğitim ve öğretimi tıkadığı sancılı yıllardır. Çoğu yüksekokullar ve fakültelerde sağ sol görüşlü öğrenciler arasında silahlı çatışmalar yaşanmaktadır. Ordu Meslek Yüksekokulunda da ilk açıldığı yılda böylesine unutulmaz bir boykot ve eylem yaşanmıştır. Olay kısaca şöyle gelişmiştir. Yüksekokula kaydolan yüzlerce sanat mektebi ve düz lise mezunu genç ilk önce derslere sessizce girmişlerdi. Zaman ilerledikçe okulda tanışan gençler siyasi görüşlerine göre gruplaşmalara başlamışlardır. Ama sağ sol da olsa Yüksekokulda okuyan tüm öğrencilerin ortak bir kaygısı vardır. Bu kaygı da iki yıllık ön lisans programı bitince ne olacaklarının belli olmamasıdır.

İki yıl sonra alacakları ön lisans diplomalarında ne yazılacağı Milli Eğitim Bakanlığınca daha kararlaştırılmadığı için Yüksekokulun genç talebeleri oldukça tedirgin biçimde dersler girip çıkarlar. Okul öğrencileri üzerindeki bu belirsizlik ve huzursuzluk, baskı bir süre sonra da boykota dönüşür, okulun radikal sol görüşlü talebeleri bir sabah tarihi binayı işgal ederek eylem başlatırlar. Bir gün boyunca eylemci öğrenciler bütün talebeleri dışarı bırakmadan okulun pencerelerinden gelen yetkililerden bir takım taleplerde bulunur, sloganlar atar marşlar söylerler…

Polis çemberine alınan yüksekokul dışarıda biriken devletin yöneticileriyle bir takım pazarlıklar yaparlar. Polis operasyona başlamadan eylemci öğrenciler son anda okulun kapılarını açarak rehin aldıkları öğrenci öğretmen ve idarecileri serbest bırakırlar. Okul öğrencileri önceden kararlaştırdıkları şekilde Saray mahallesinden aşağı topluca polis kontrolünde şehre kadar sessiz bir yürüyüş yaparlar. Polis daha sonra eylemci öğrencilerin bir kısmını gözaltına alır. Ve olay kapanır. Tutuklu öğrenciler bir müddet sonra salınır ve yüksekokulda eğitim almaya devam ederler.

Ordu Valiliği Meslek Yüksekokulunda meydana gelen 4,5 saatlik işgal ve beraberinde yaşanan olaylarla ilgili detaylı bir basın açıklaması yapmıştı. Ordu Valiliği 18 Ocak 1977 günü Ordu Teknik Bilimler Yüksek Okulu’nda girişilen işgal olayı ile ilgili olarak Basına şu açıklamayı göndermiştir:

“18 Ocak 1977 günü saat 8.00 sıralarında, Ordu Meslek Yüksekokul öğrencilerinden 200-250 kişilik bir grup, okulun kapılarını içeriden kilitlemek suretiyle kapatarak, kanunsuz işgal hareketine giriştikleri, yapılan bütün ikazlara  rağmen idareye karşı bu harekete giriştiklerini açıklayarak, okul önünde görevli güvenlik kuvvetlerine ve idareye karşı; “Faşist müdür istifa, bağımsız eğitim, Ahmet Doğan istifa, copsuz eğitim, defol polis, katil iktidar, faşizme ölüm halka hürriyet, Faşist muavin dışarı, toprak köylünün fabrika işçinin, tek yol devrim, sermaye köpeği polis defol, iktidar uşağı polis defol”  gibi sloganları kullanmaya başlamışlardır.

Dört buçuk (4,5) saat kadar okulu işgal altında tuttuktan sonra, kendilerine okulu beşer kişilik gruplar halinde terk etmeleri istenmesine rağmen buna riayet etmeyerek, toplu halde okuldan çıkıp Hükümet ve Doğruluk caddelerini takiben sahile kadar kanunsuz olarak yürüyüş yaptıkları, okulun boşalmasından sonra içeride yapılan incelemede, sınıf duvarlarına ve sandalye tablaları üzerine öğrenciler tarafından; “ Bağımsız Türkiye, faşistler giremez, katil oligarşi, kahrolsun faşizm, tek yol devrim, Devrimciler ölür ama devrimler sürer, faşizme ölüm, Mahir, Hüseyin Ulaş Kurtuluşa kadar savaş, yaşasın bağımsız Türkiye, yaşasın kurtuluşa dek savaş, yaşasın anti emperyalist anti faşist mücadelemiz,  fabrika işçinin toprak köylünün, Yaşasın devrimci işçi köylü iktidarı, Yaşasın devrimci gençliğin eylem birliği…” şeklinde ideolojik amaçlı sloganlar yazıldığı tespit edilmiştir.

Ayrıca okulun duvarlarının tahrip edildiği, öğrencilerin dershanede kullandıkları 257 adet sandalyenin üzerine yukarda belirtilen sloganların yazıldığı, bazılarının parçalanarak bağlantı kısımlarındaki demir boruların çıkartılıp, uçları sivriltilerek taarruz vasıtası haline getirildiği, dolap kapakları, kapı camı kırılmış, sınıf duvarları kazınmak ve kirletilmek suretiyle ceman 12.500 Türk Lirası tutarında hasara sebebiyet verildiği, olayı müteakip Ordu Cumhuriyet  Savcılığınca yapılan soruşturma neticesinde suçluların elebaşı olduğu anlaşılan, 10 öğrencinin tutuklanmış olduğu tespit ve müşahede olunmuştur..”

Ordu Meslek Yüksek okulu öğrencileri ihtiyaçları sorunları ve talepleriyle ilgili  sık sık yerel basına bildiriler yollayıp yayınlatırlar. Ancak Ordu Meslek Yüksekokulunun bu direnişine  ve yazılı bildirilerine müteakiben Ankara’dan gelen Milli Eğitim Bakanlığı Genel Müdürlüğü yetkilileri ve dönemin siyasileri, Ordu Valiliği ile toplantılar yaparlar. Zamanla Meslek yüksekokulun ihtiyaçları ve sorunlarının çözümü yolunda adımlar atmaya kararlar verilir. İlerleme uzun bir zaman kaydedilemez. Ama Ordu Meslek Yüksek Okulu 1982–1983 eğitim ve öğretim yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne bağlanır.

1993 yılında Akyazı mahallesinde yeni yapılan binasına taşınan Ordu Meslek yüksekokulunda ilerleyen yıllarda Otomotiv, Makine Resim ve Konstrüksiyon, Endüstriyel Elektronik, Haberleşme, Kontrol Sistemleri Teknolojisi, Turizm ve Otelcilik programları ilave edilmiştir. Ayrıca İnşaat, Elektrik, Makine Resim ve Konstrüksiyon 2. öğrenimleriyle 2001 yılında Halkla İlişkiler programı da açılmıştır. Yüksekokul 2012-2013 Güz Döneminden itibaren Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak 8 bölüm ve bunlara bağlı programlarla eğitim-öğretimine devam etmektedir.

1977 YILINDA ORDU BELEDİYESİNDE TOPLU OLARAK GREVE ÇIKAN İŞÇİLER …

Ordu’nun Toplumsal Tarihçesi

11 Ekim 1977 günü Ordu Belediyesine bağlı Genel İş Sendikasına bağlı temizlik işçileri tarafından bir grev başlatılmıştı. DİSK’inde dışarıdan destek verdiği Ordu Belediyesine bağlı temizlik işçileri grevi günlerce sürmüştü… Grev dolayısıyla Genel İş Sendikasının yetkilileri sürekli olarak açıklamalar yapıyorlardı. Sendikalar özetle “Temizlik işçileri yasal haklarını alana kadar grev sürecek. Sadece Belediye yetkilileri değil, yağmur ve kara kış dahi bunu engelleyemez…” diyorlardı… Grevin altıncı günü başlayan sağanak yağmur ve soğuklar dahi grevci işçiler davul zurna eşliğinde yılmadan güle oynaya anlaşma gününü bekliyorlardı… Soğukların çoğalması nedeniyle işçiler büyükçe bir çadırın içine bir bütan gazı sobası da kurmuşlardı… Grevci işçiler ısınmak için çadıra girip sobanın etrafında sohbet ederek vakit geçiriyorlardı.

Bu arada bir haftaya yakındır süren temizlik işçilerinin grevi yüzünden toplanmayan çöplerin şehrin sokaklarında saçıldığı görülüyordu… Greve katılmayan bazı temizlik işçilerinin emniyet kuvvetleri nezaretinde kamyonlarla çöpleri kaldırmaya kalkmaları üzerine Genel-İş sendikası yöneticileri tarafından önlenmişti. Böyle çöp toplama işi taraflar arasında gerginlik doğurunca; başka olaylar çıkması göz önüne alınarak, bu işlem durdurulmuştu.

Araştırma ve Derleme: Hüseyin Naim Güney

Devam edecek…

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.