Ordu’da fındık hasadıyla birlikte siyez buğdayı hasadı da hızla devam ediyor. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in ‘nitelikli tarım’ projesi çerçevesinde başlatılan siyez buğdayı üretimi, verimli sonuçlar vermeye başladı. Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle dört yıl önce başlatılan siyez buğdayı hasadı, Mesudiye ilçesinde başladı.
Siyez buğdayı, besin değeri yüksek ve DNA’sı bozulmayan bir tür olarak biliniyor. 2019 yılında 11 üretici ile 125 dekar alanda 2.500 kilogram tohum kullanılarak yapılan üretimin ardından, 2023 yılı itibarıyla 56 üretici ve 1.000 dekar alanda 20.000 kilogram tohumla yapılan ekimle yaklaşık 160.000 kilogram siyez buğdayı elde edildi. Verimlilikte 1 dönümden 220 kilogram ürün alınabiliyor.
Ordu Büyükşehir Belediyesi, sözleşmeli tarım kapsamında alınacak siyez buğdaylarının bir kısmını tohumluk olarak ayırırken, diğer kısmını un haline getirerek ekmek üretiminde kullanacak.
Karabayır Mahallesi’nden üretici Cevdet Danacı, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e verdiği destekler için teşekkür ederek, siyez buğdayı üretiminde elde ettikleri verimden memnun olduklarını ifade etti. Siyez buğdayının, antioksidan zenginliği ve besin değerleri ile günümüzde en çok tercih edilen buğday türlerinden biri olduğuna dikkat çekti.
Siyez buğdayı, antioksidan özellikleri sayesinde hücre yapısını koruyan ve yaşlanmayı geciktiren bir besin olarak öne çıkıyor. Hem unlu mamullerde hem de bulgur gibi ürünlerde kullanılan siyez buğdayı, mineral, vitamin, posa ve lif bakımından zengin bir besin deposu olarak biliniyor.